Wykonanie
Chleb ma wyrazisty smak, świetnie pasuje do
mięs czy do
smalcu.W swoim chyba zbyt drobno posiekałam
cebule i
boczek, gdyby były w trochę większych kawałkach byłyby bardziej wyczuwalne. Tak czy siak jest pyszny i bardzo go polecam.



Składniki:1 szklanka
mąki orkiszowej1 szklanka
mąki graham1 szklanka
maki pszennej30 g. świeżych
drożdży1 łyżeczka
miodu1 łyżka
masłaboczek wędzony-wedle uznania2-3
cebule1 łyżka suszonego
majeranku1 łyżeczka
soli1-1,5 szklanki ciepłej
wodyPrzygotowanie:
Drożdże ucieram na pastę z
miodem, łyżką
maki pszennej i odrobiną
wody. Przykrywam ścierka, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.
Boczek siekam drobniutko, wrzucam na patelnię, smażę na niewielkim ogniu do zrumienienia, dorzucam posiekane
cebule - pod pokrywką smażę razem do momentu zeszklenia się
cebuli. Do dużej miski wrzucam
mąki,
majeranek,
sól i rozpuszczone
masło, dodaję wyrośnięte
drożdże, szklankę
wody i zagniatam do połączenia się składników. Dodaję lekko przestudzony
boczek z
cebulką, wyrabiam ciasto kilka minut, po czym odstawiam znowu przykryte ściereczką na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatam krótko ciasto jeszcze raz, dzielę na 2 części, z jednej formuję chlebek i wkładam do natłuszczonej i oprószonej
mąką foremki. Drugą część dzielę na 3, każdą formuję dłonią w prostokąt i układam na cieście w formie - owijając je jak na zdjęciu. Odstawiam jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, po czym piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 50 minut.Przepis autorski.

