Wykonanie
Kolejna domowa
wędlina z
karkówki i
indyka - dodałam trochę wędzonej
słodkiej papryki, co nadało jej przyjemnego aromatu.Jest bardzo smaczna, zwarta, nie rozpada się, i co najważniejsze - nic się z nią nie dzieje nawet po tygodniu spędzonym w lodówce. Nic
dziwnego- jest naturalna i wiem, co w niej jest ;)
Baleron przygotowałam w szynkowarze, który z wielką przyjemnością testuję dzięki firmie jelita wieprzowe.pl - czyli sklepu ze wszystkimi akcesoriami, które są potrzebne do domowego wyrobu
wędlin. Polecam serdecznie!
Składniki:800 g.
karkówki wieprzowej600 g.
fileta z indyka1 łyżeczka słodkiej wędzonej
papryki8 ząbków
czosnku1,5 łyżeczki
soli do peklowania0,5 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzuPrzygotowanie:Oba rodzaje
mięsa kroję w plastry grubości 2 cm. W moździerzu ucieram połowę
czosnku z
majerankiem,
solą i
pieprzem, nacieram tą mieszanką
mięso karkówkę i
indyka,
indyka nacieram dodatkowo wędzoną
papryką. Do
karkówki dodaję pokrojoną w plasterki pozostałą część
czosnku. Odkładam
mięso w oddzielnych naczyniach na noc do lodówki. Następnego dnia układam
mięso na przemian w woreczku i zamykam
szynkowar. Parzę
baleron przez 1,5 godziny w garnku z
wodą o temperaturze ok. 85 stopni C. Wyjmuję z
szynkowara dopiero po 12 godzinach w lodówce.Przepis autorski.