ßßß Cookit - przepis na Pyszna domowa kiełbasa wędzona

Pyszna domowa kiełbasa wędzona

nazwa

Wykonanie

Do Świąt Wielkanocnych nie wiele dni zostało,pora przygotować różnego rodzaju wędzonki, baby ,mazurki i jaja na wiele sposobów, Najlepsza kiełbasa ze sklepu, nie zastąpi domowej wieprzowej kiełbasy z wędzarni. Znane są nam składniki z jakich została przygotowana, nie zawiera chemii która dodawana jest do tej ze sklepu. Niektórzy z Was preferują białą kiełbasę, która jest dobra, ale j zdecydowanie bardziej lubię wędzoną. Kiełbasy najczęściej robimy z mielonej wieprzowiny, cielęciny ,wołowiny, baraniny, mięsa kurcząt, królików, koniny i pancernika. Skórki kiełbas, czyli osłonki robi się z jelit wieprzowych ,baranich i sztucznych . Kiełbasę do wędzenia wcześniej suszymy, następnie wędzimy drewnem lub trocinami, na zimno lub gorąco w zależności od gatunku kiełbasy.Pyszną kiełbasę na Wielkanoc przygotowałam z mięsa wieprzowego z karkówki. W ubiegłym roku robiłam według tego przepisu kiełbasa na Wielkanoc Pyszna domowa kiełbasa wędzona jest rewelacyjna w smaku, aromatyczna, wyśmienita, genialna. Nie znam osoby, która by nie miała do niej słabości,muszę się przyznać mam do niej wielką. A najlepsza jest wisząca na drążku,podsuszona tzw "łamana".
Składniki
6 kg karkówki wieprzowej
1/2 kg słoniny
10 łyżeczek soli
10 łyżeczek peklosoli
5 łyżeczek pieprzu czarnego
5 ząbki czosnku
jelita cienkie wieprzowe.
Wykonanie
Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić przez siatkę o oczkach 10mm. Do miski emaliowanej ( nie obitej) wkładamy zmielone mięso,dodajemy przyprawy peklosól, pieprz i sól dokładnie mieszkamy odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Do masy mięsnej dodajemy przeciśnięty czosnek, przegotowaną zimną wodę w ilości (1,5-3 szklanki) Wyrabiamy do czasu aż masa będzie kleista. Mięsem napełniamy jelita, przy pomocy nadziewarki lub specjalną nakładką na maszynkę do mięsa.
Wędzenie
Surową kiełbasę zawieszamy w komorze wędzarniczej i osuszamy w temperaturze 55 stopni C około 60-90 minut Podnosimy temperaturę do 75 stopni C wędzimy od 3 do 6 godzin do uzyskania w środku temperatury 68-70 stopni lub do otrzymania barwy brązowej.Pod koniec podnosimy temperaturę do 80-90 stopni C na około 30 minut. Czas wędzenia zależy od wielu czynników,dlatego podany jest w przybliżeniu może ulec delikatnym wahaniom.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/04/pyszna-domowa-kiebasa-wedzona.html