Wykonanie
Istnieje niezliczona ilość odmian klasycznej meksykańskiej przekąski zwanej guacamole. W podstawowej wersji
awokado rozciera się z dodatkiem
limonki i
soli. Często modyfikuje się przepis dodając
pomidory,
paprykę,
kolendrę,
chilli czy
czosnek. Meksykanie serwują je jako dodatek do wielu potraw ale najczęściej jako dip do nachos i
chipsów kukurydzianych.Ja przedstawiam dziś podstawowy przepis, który można dostosować do swojego gustu dodając ulubione dodatki.
Składnikidojrzałe
awokado2 ząbki
czosnkusok z ½ limonki/cytryny
sól,
czarny pieprz,
papryka chilli/pieprz
cayenneSposób przygotowania
Awokado powinno być dojrzałe, jeśli nie jest
owiń go gazeta i zostaw na 2-3 dni.
Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ. Dodajemy dwa obrane z łupinek ząbki
czosnku oraz sok z ½
limonki. Można dodać również jej startą skórkę co
doda dodatkowego
cytrusowego aromatu. Całość gnieciemy widelcem lub miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku
solą, świeżo mielonym
czarnym pieprzem oraz
chilli lub
pieprzem cayenne.