Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam kolejny pomysł na pyszną domową
wędlinę. Wystarczy natrzeć
mięso przyprawami na noc i wstawić do piekarnika.
Mięso jest aromatyczne i dość pikantne, dlatego można nieco zmniejszyć ilość przypraw.
Składniki:1,5 kg
łopatki wieprzowej2 łyżeczki mielonej
papryki1,5 łyżki
soli1-2 łyżeczki
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne2-3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1/4 szklanki
miodu3 łyżki
oliwy z oliwekW misce wymieszać wszystkie
sypkie przyprawy. Dodać
miód i
oliwę i wymieszać. Natrzeć
mięso bardzo dokładnie i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 2 godź pod przykryciem, zdjąć pokrywkę 20 min. przed końcem pieczenia. Po upieczeniu odstawić
mięso na 30 min.Smacznego:)