Wykonanie
Pulled
pork to kawał naprawdę smacznej
wieprzowiny. A właściwie strzępy bo to nic innego jak postrzępione po upieczeniu
mięso co zresztą okazało się bardzo wygodnym sposobem jedzenia.
Mięso jest długo trzymane w bardzo dobrej marynacie oraz bardzo długo pieczone w niskiej temperaturze i właśnie to decyduje o jego smaku. Takie
mięsko można zaserwować na obiad lub nadziać nim np. domowe hamburgery. W każdej postaci jest pyszne.
ŹródłoSkładniki:3 łyżki mielonej
papryki2 łyżki
soli2 łyżeczki
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1/4 szklanki
miodu1/4 szklanki
octu z
czerwonego wina3 łyżki
oliwy z oliwek2 kg
łopatki wieprzowejW misce wymieszać wszystkie
sypkie przyprawy. Dodać
miód,
ocet i
oliwę i wymieszać na pastę. Posmarować
mięso bardzo dokładnie i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec ok. 10 godź. Po upieczeniu odstawić
mięso na 30 min. Podawać w postrzępionej formie.Smacznego:)