Wykonanie
Tak bardzo rozsmakowaliśmy się w domowej
szynce, że na pewno nie
będę już kupowała gotowej w sklepie. Codzienne śniadanie z własnoręcznie upieczonym
chlebem i
wędliną zrobioną w szynkowarze ze sklepu jelitawieprzowe.pl smakuje po prostu wspaniale i jak na razie, od prawie dwóch tygodni wcale nam się nie znudziło :)Tym razem przygotowałam
szynkę z 3 rodzajów
mięsa, i nadałam jej lekko
miodowy smak, z delikatną
słodyczą- muszę przyznać, że jest pycha. Przy następnej pewnie skuszę się na dodanie warzyw, ciekawa jestem efektu (tylko pewnie użyję dodatkowo
żelatyny).Bardzo zachęcam wszystkich do kupna
szynkowaru, to urządzenie mnie nieustannie zachwyca. Jestem pewna, że jeśli spróbujecie choć raz przygotować w nim własną
szynkę, podzielicie moją opinię!



Składniki:800 g.
szynki wieprzowej300 g.
fileta z piersi kurczaka300 g. fileta z uda
kurczakadodatki:2 łyżeczki
soli peklującej1 łyżeczka
miodu3 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki czarnego mielonego
pieprzu1 łyżka suszonego
majeranku0,5 łyżeczki słodkiej mielonej
paprykiPrzygotowanie:Ucieram na pastę
miód, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól,
pieprz i
paprykę. Umyte i dokładnie osuszone
mięso nacieram bardzo dokładnie
przyprawami i układam w woreczku do
szynkowaru. Zostawiam na noc w lodówce, po czym zamknięty
szynkowar wstawiam do garnka z
wodą (powinien być prawie cały zanurzony) i parzę przez 1,5 godziny kontrolując temperaturę - 80-85 stopni C. Pozostawiam
mięso w szynkowarze na 12 godzin w lodówce.Przepis autorski.

