ßßß Cookit - przepis na Mielonka drobiowa

Mielonka drobiowa

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona domowej wędliny z szynkowara... tym razem z indyka i kurczaka.
Składniki:
80 dag udźca z indyka bez kości
50 dag filetu z kurczaka
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka soli peklowej
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta papryki mielonej
Wykonanie:
Mięso umyć w zimnej wodzie, osuszyć i zmielić w maszynce do mięsa razem z czosnkiem. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Napełnić mięsem woreczek, zawiązać i włożyć do szynkowara, zacisnąć i zakręcić.
Odstawić do lodówki na 2-3 dni. Po upływie tego czasu, gotować szynkowar w garnku z wodą, a właściwie parzyć w temp. 80-90 st.C. Czas parzenia ok. 1,5 do 2 godz.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2014/04/Mielonka-drobiowa.html