Wykonanie
Chrupiące z zewnątrz, bardzo delikatne w środku - ziemniaczane łódeczki pysznie smakują z sosem
śmietanowym. Same w sobie są doskonałe, ale rzecz jasna mogą być wyśmienitym dodatkiem do
mięsa,
ryby czy np. smażonego
sera. Przygotowanie wymaga niewielu zabiegów, a już po niespełna godzinie będziemy cieszyć się rewelacyjnym posiłkiem. Jest jeszcze jedna wielka zaleta: nie są smażone w głębokim tłuszczu !



Składniki:1,5 kg
ziemniaków (podłużnych)1 łyżka
soli1 łyżeczka suszonego
majeranku0,5 łyżeczki mielonego,
czarnego pieprzu1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej
paprykikilka gałązek świeżego
oreganooliwa do polaniaPrzygotowanie:Obrane
ziemniaki kroję wzdłuż na pół, a następnie każdą połowę dzielę na 3 łódeczki. Pokrojone
ziemniaki przekładam do dużej miski. W oddzielnym naczyniu mieszam
sól,
pieprz,
paprykę i
majeranek, i tą mieszanką dokładnie nacieram
ziemniaki. Wykładam dużą blachę papierem do pieczenia, układam przyprawione łódeczki, dodaję
oregano, całość dość obficie skrapiam
oliwą, po czym wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 40 minut. Zwiększam temperaturę do 230 stopni i piekę jeszcze 5-7 minut, aż
ziemniaki się zarumienią i zaczną się tworzyć na nich widoczne pęcherzyki.Podaję gorące z sosem
śmietanowym lub
czosnkowym.Przepis autorski.
