ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowo-żytni z dynią, czarnuszką i wędzoną śliwką

Chleb orkiszowo-żytni z dynią, czarnuszką i wędzoną śliwką

nazwa

Wykonanie

Chleb dzięki dodatkowi musu z pieczonej dyni ma piękny jesienny kolor; jest wilgotny i delikatny w smaku. Bardzo lubię w pieczywie słodkie akcenty, więc dodałam wędzoną śliwkę.
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej
2,5 szklanki mąki chlebowej żytniej
60 g. świeżych drożdży
do 0,5 szklanki ciepłej wody
6 łyżek oliwy
1 płaska łyżka miodu
2 płaskie łyżki soli
2 pełne łyżki musu z pieczonej dyni, przepis tutaj
12 suszonych śliwek
3 łyżki nasion czarnuszki + troszkę do posypania chleba
Dodatkowo:
margaryna do posmarowania formy
mąka żytnia do oprószenia formy
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże ucieram z miodem, łyżką wody i odrobiną mąki chlebowej na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 25 minut. Śliwki siekam w paseczki. Do dużej miski wsypuję obie mąki, dodaję mus z dyni, 4 łyżki oliwy, śliwki, czarnuszkę i sól, przekładam wyrośnięte drożdże i mieszając stopniowo dolewam wodę. Ciasto powinno być zwarte. Przekładam na stolnicę i zagniatam kilka minut, podsypując lekko mąką.
Wyrobione ciasto przekładam z powrotem do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz przez chwilę, po czym przekładam je do formy wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką. Odstawiam na 20 minut, po czym smaruję ciasto pozostałą oliwą i posypuję czarnuszką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na 60 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/10/chleb-orkiszowo-zytni-z-dynia.html