Wykonanie
Chleb dzięki dodatkowi musu z pieczonej dyni ma piękny jesienny kolor; jest wilgotny i delikatny w smaku. Bardzo lubię w
pieczywie słodkie akcenty, więc dodałam wędzoną
śliwkę.



Składniki:2 szklanki
mąki orkiszowej2,5 szklanki
mąki chlebowej żytniej60 g. świeżych
drożdżydo 0,5 szklanki ciepłej
wody6 łyżek
oliwy1 płaska łyżka
miodu2 płaskie łyżki
soli2 pełne łyżki musu z pieczonej dyni, przepis tutaj12 suszonych
śliwek3 łyżki nasion
czarnuszki + troszkę do posypania
chlebaDodatkowo:
margaryna do posmarowania formy
mąka żytnia do oprószenia formyPrzygotowanie:Pokruszone
drożdże ucieram z
miodem, łyżką
wody i odrobiną
mąki chlebowej na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 25 minut.
Śliwki siekam w paseczki. Do dużej miski wsypuję obie
mąki, dodaję mus z dyni, 4 łyżki
oliwy,
śliwki,
czarnuszkę i
sól, przekładam wyrośnięte
drożdże i mieszając stopniowo dolewam
wodę. Ciasto powinno być zwarte. Przekładam na stolnicę i zagniatam kilka minut, podsypując lekko
mąką.Wyrobione ciasto przekładam z powrotem do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz przez chwilę, po czym przekładam je do formy wysmarowanej
margaryną i oprószonej
mąką. Odstawiam na 20 minut, po czym smaruję ciasto pozostałą
oliwą i posypuję
czarnuszką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na 60 minut.Przepis autorski.


