Wykonanie
Warto pokusić się o takie kluski choćby z ciekawości, nie mówię już o wykorzystaniu czerstwego
chleba, z którym nie zawsze wiadomo co zrobić. Tym sposobem nic się nie zmarnuje, obiad będzie pyszny, tani i niecodzienny. Ciekawa jestem, czy Wasi domownicy zgadną z czego są kluski :) Zdarzyło mi się dziś nie
mieć ziemniaków, a był zaplanowany
sos grzybowy:) Na
kaszę ani
ryż nie miałam ochoty. A że miałam czerstwy żytni chlebek to wymysliłam sobie takie kluseczki. Są niepowtarzalne w smaku, ciemne, idealne do tych zaplanowanych
grzybów.
Składniki :12-15 kromek czerstwego
chleba żytniego1
jajko1/2 szklanki
mleka1 łyżka suszonej
cebuli, polecam ze sklepu SYS2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprzPrzygotowanie:
Chleb kroję w małą kosteczkę, przekładam do miski, dorzucam
cebulę, wbijam
jajko i dolewam
mleko. Pozostawiam na ok. 15 minut, by
chleb rozmiękł. Dodaję posiekaną
natkę pietruszki, doprawiam
pieprzem, dokładnie mieszam, ugniatając łyżka, aż powstanie gładkie gęste ciasto (jak na pierogi). Formuję z ciasta podłużne kluseczki wielkości 3-4 cm. Wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję ok.10 minut.Przepis autorski.