ßßß Cookit - przepis na Torcik z jeżynami

Torcik z jeżynami

nazwa

Wykonanie

Chcę Was dziś namówić na łatwy, letni (czy już może raczej jesienny?) torcik z leciutkim kremem owocowym i pyszną galaretką ze świeżych jeżyn. Dla mnie ta galaretka była pierwszą, która przygotowałam z agarem (dostałam go do wypróbowania dzięki uprzejmości sklepu Ekojawo.pl, gdzie znajdziecie świetne, bardzo wysokiej jakości produkty). Nie sądziłam - naprawdę!- że agar tak ułatwia i przyspiesza pracę, wystarczy chwilka dosłownie i owoce, czy cokolwiek zechcecie - zmienią się we wspaniałą, doskonale zżelowaną galaretkę. Zajrzyjcie do Ekojawo.pl, agar, czyli roślinny zastępca żelatyny czeka :)
A przy okazji przypominam także bardzo owocowy sernik na zimno z borówkami
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
1/4 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
5 łyżek soku z granatów
1/2 łyżeczki kakao
Krem z mascarpone:
500 g. serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
5 łyżek soku z granatów
Masa owocowa:
2 szklanki świeżych jeżyn
1 łyżeczka agaru - polecam sklep ekojawo.pl
6 łyżek soku z granatów
Dodatkowo:
kilka łyżek niezbyt słodkiego dżemu ( u mnie agrestowy)
Przygotowanie:
Ciasto: Żółtka ucieram z cukrem pudrem na gładką masę, dodaję białka i cukier waniliowy, miksuję na jednolitą masę. Dodaję sok z granatów, proszek do pieczenia, rozpuszczone letnie masło, kakao i stopniowo-mąkę. Mieszam aż powstanie gładkie ciasto, przelewam je na blaszkę(16x25 cm) wyłożoną natłuszczonym masłem papierem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 30 minut (do suchego patyczka). Studzę na kratce.
Krem z mascarpone: W misce mieszam łyżką serek z sokiem i cukrem pudrem na gładki krem.
Masa jeżynowa: Owoce wrzucam do rondelka, wlewam sok, podgrzewam lekko przez 5-6 minut. Agar rozpuszczam w ok. 1/3 szklanki zimnej wody ze szczyptą soli i podgrzewając zagotowuję. Mieszając gotuję agar przez 10-15 minut, aż powstanie żelowa zawiesina. Dodaję ją do owoców, odstawiam do przestygnięcia, mieszając (agar bardzo szybko żeluje owoce).
Upieczone ciasto przekrawam na 2 części, jedną z nich smaruję dżemem i rozsmarowuję równo połowę kremu z mascarpone. Przykrywam drugą częścią ciasta, rozprowadzam resztę kremu, a na górę równą warstwą - owoce. Odstawiam na kilka godzin do lodówki.
Przepis autorski.
Agar ze sklepu Ekojawo.pl - dość niepozorny proszek, prawda?
Ale ma MOC :)Na dodatek nie ma żadnego stresu przy jego wykorzystaniu, bo jeśli okaże się, że jest coś nie tak, można go jeszcze raz podgrzać, dodać, a i tak zadziała ;)
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/torcik-z-jezynami.html