Wykonanie
Chcę Was dziś namówić na łatwy, letni (czy już może raczej jesienny?) torcik z leciutkim kremem
owocowym i pyszną
galaretką ze świeżych
jeżyn. Dla mnie ta
galaretka była pierwszą, która przygotowałam z agarem (dostałam go do wypróbowania dzięki uprzejmości sklepu Ekojawo.pl, gdzie znajdziecie świetne, bardzo wysokiej jakości produkty). Nie sądziłam - naprawdę!- że agar tak ułatwia i przyspiesza pracę, wystarczy chwilka dosłownie i
owoce, czy cokolwiek zechcecie - zmienią się we wspaniałą, doskonale zżelowaną
galaretkę. Zajrzyjcie do Ekojawo.pl, agar, czyli roślinny zastępca
żelatyny czeka :)A przy okazji przypominam także bardzo
owocowy sernik na zimno z
borówkami


Składniki:Ciasto:3
jajka1/4 kostki
masła1 szklanka
cukru pudru1 szklanka
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru waniliowego5 łyżek soku z
granatów1/2 łyżeczki
kakaoKrem z
mascarpone:500 g.
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudru5 łyżek soku z
granatówMasa owocowa:2 szklanki świeżych
jeżyn1 łyżeczka agaru - polecam sklep ekojawo.pl6 łyżek soku z
granatówDodatkowo:kilka łyżek niezbyt słodkiego
dżemu ( u mnie
agrestowy)Przygotowanie:Ciasto:
Żółtka ucieram z
cukrem pudrem na gładką masę, dodaję
białka i
cukier waniliowy, miksuję na jednolitą masę. Dodaję sok z
granatów,
proszek do pieczenia, rozpuszczone letnie
masło,
kakao i stopniowo-
mąkę. Mieszam aż powstanie gładkie ciasto, przelewam je na blaszkę(16x25 cm) wyłożoną natłuszczonym
masłem papierem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 30 minut (do suchego patyczka). Studzę na kratce.Krem z
mascarpone: W misce mieszam łyżką
serek z
sokiem i
cukrem pudrem na gładki krem.Masa jeżynowa:
Owoce wrzucam do rondelka, wlewam sok, podgrzewam lekko przez 5-6 minut. Agar rozpuszczam w ok. 1/3 szklanki zimnej
wody ze szczyptą
soli i podgrzewając zagotowuję. Mieszając gotuję agar przez 10-15 minut, aż powstanie żelowa zawiesina. Dodaję ją do
owoców, odstawiam do przestygnięcia, mieszając (agar bardzo szybko żeluje
owoce).Upieczone ciasto przekrawam na 2 części, jedną z nich smaruję
dżemem i rozsmarowuję równo połowę kremu z
mascarpone. Przykrywam drugą częścią ciasta, rozprowadzam resztę kremu, a na górę równą warstwą -
owoce. Odstawiam na kilka godzin do lodówki.Przepis autorski.

Agar ze sklepu Ekojawo.pl - dość niepozorny proszek, prawda?Ale ma MOC :)Na dodatek nie ma żadnego stresu przy jego wykorzystaniu, bo jeśli okaże się, że jest coś nie tak, można go jeszcze raz podgrzać, dodać, a i tak zadziała ;)
