Wykonanie
Ciasto
serowe to jedna z moich kulinarnych miłości. Kocham je za prostotę, cudowne możliwości, za gładkość i delikatność:) Tak tak, i nie tylko o smaku
mowa, bo jest cudowne w zagniataniu. Lubię, gdy przygotowywanie posiłku niesie za sobą przyjemność:)Z
waniliowym kremem, z
truskawkami - te kołaczyki podbiją Wasze
serca! Nie wyobrażam sobie, by mogło być inaczej.



Składniki:Ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
cukru pudru1 kostka zimnego
masła1 szklanka gładkiego
białego serkaszczypta
soli200 g.
serka mascarpone1
budyń waniliowyDodatkowo:
dżem truskawkowyPrzygotowanie:Mieszam dokładnie w miseczce składniki kremu.
Masło siekam z
mąką i
cukrem, dodaję
serek i
sól - szybko zagniatam ciasto. Schładzam je w lodówce przez godzinę. Ciasto dzielę na 20-25 równych części, z każdej formuję kulkę. Spłaszczam kulki tak, by powstały placuszki z wyższym brzegiem (średnica 7-8 cm). Wykładam na każde ciasto porcję
dżemu, a na niego porcję kremu. Wyrównuję powierzchnię i przekładam
ciastka na blachę wyłożoną papierem. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20 minut.Przepis autorski.



