Wykonanie
Z wczorajszych babeczek zostało mi trochę ciasta, więc włożyłam je do lodówki na całą noc i wykorzystałam je dzisiaj do
ciastek maślanych.Składniki:300 gram
mąki pszennej200 gram
masła100 gram
cukru pudru2
żółtkaszczypta
soliDodatkowo:
truskawkidżem truskawkowyPrzygotowanie:Na stolnicy ugnieść wszystkie składniki.Włożyć do lodówki na minimum 30 minut.Wyjąć z lodówki i rozwałkować ciasto. Można podzielić ciasto na parę części.Wykrajać szklanką lub foremkami do
ciastek kształt koła.Rozbełtać 1
jajko.Pędzelkiem posmarować jedną część
ciastka. Posmarować odrobiną
dżemu truskawkowego.W drugim kole z
ciastka wykroić mniejsze kółko w środku.Skleić obie części. Dodać
truskawkę w środek.Posmarować wierzch
ciastek jajkiem.Na blaszce ułożyć
ciastka i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut.Wyłożyć z piekarnika i posypać
cukrem pudrem. Można zrobić po prostu zwykłe kształty ;)Smacznego :D