Wykonanie
Zerwałam dziś ostatnie
porzeczki; nie na tyle dużo żeby myśleć o jakichś przetworach, więc nie mogłam się oprzeć zrobieniu szybkiego ciasta. Tak szybkiego,że nawet nie trzeba wyciągać miksera, wystarczy trzepaczka lub łyżka; 3 minuty mieszania ciasta, na górę
porzeczki - i do piekarnika.Zapraszam też na wspaniałe kruche ciasto z
porzeczkami




Składniki :3
jajka2 łyżki gęstej
śmietany1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowego3 łyżki
oleju1 szklanka
maki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaok. 1 szklanka czerwonych
porzeczekkilka kropli
czerwonego barwnika spożywczegoPrzygotowanie:
Jajka z
cukrem pudrem i
waniliowym ubijam w misce trzepaczką, aż się połączą, dolewam
olej i
śmietanę, mieszam, po czym dodaję
proszek do pieczenia i
mąkę. Mieszam do połączenia się składników. W oddzielnej miseczce mieszam 5 łyżek ciasta z barwnikiem. Natłuszczoną blaszkę lekko oprószam
bułką tartą i wylewam warstwę jasnego ciasta tak, by przykryła dno, po czym robię kleksy z czerwonego ciasta ( z ok. 1/4 ). Przykrywam je ponownie jasnym. Umyte i osuszone
porzeczki wykładam na powierzchnię, z pozostałej czerwonej części robię esy-floresy. Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 40 minut. Ostudzone ciasto obficie posypuję
cukrem pudrem.Przepis autorski.







