Wykonanie
Delikatna, puszysta bułeczka ze słodką kruszonką - sama
bułka nie jest zbyt słodka, bo w zamierzeniu przeznaczona jest do jedzenia z
miodem lub
dżemem, więc nie chciałam by
cukru było zbyt dużo.
Maślanka dodaje jej
mlecznego smaku. Jest idealna na kolację lub śniadanie.




Składniki:2,5 szklanki
mąki pszennej30 g. świeżych
drożdży1 szklanka
maślanki1/4 kostki miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru pudru1
jajkoszczypta
soliNa kruszonkę:2 pełne łyżki
masła3 łyżki
cukru3 łyżki
mąki pszennejmasło do natłuszczenia formy1 łyżka
bułki tartejPrzygotowanie:
Drożdże rozcieram z łyżeczką
cukru, łyżeczką
mąki i kilkoma łyżkami
maślanki na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiewam
mąkę, dodaję
jajko,
sól, miękkie
masło i pozostałe:
cukier puder i
maślankę. Dodaję wyrośnięte
drożdże, zagniatam ciasto. Będzie miękkie i trochę klejące, nie należy się tym przejmować. Wyrabiam ciasto 5-8 minut, po czym przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na godzinę, żeby wyrosło. W tym czasie siekam 2 łyżki zimnego
masła z pozostałymi składnikami kruszonki, a następnie końcami palców zagniatam w kruszonkę. Ostawiam ją do lodówki.Formę dokładnie smaruję
masłem i wysypuję
bułką. Wyrośnięte ciasto w misce jeszcze raz szybko zagniatam - i przekładam do formy. Posypuję
bułkę kruszonką i wstawiam na 45-50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.Przepis autorski.



