Wykonanie
Gdy patrzę na to zdjęcie, kojarzy mi się z Kandinskym i jego obrazami.Tyle, że mój obraz można zjeść. I to z niekłamaną przyjemnością, bo zapiekanka jest rewelacyjna. Soczyste, delikatne, pełne smaku warzywa w
serowo-jogurtowej pierzynce.
Składniki na blaszkę 20 x 30 cm:1 duży
bakłażan1 duża
cukinia300 g.
jogurtu greckiego2
jajka1 łyżeczka wędzonej
papryki w proszkukilka łyżek
oliwy1/2 szklanki startej
mozzarellikilkanaście listków świeżego
rozmarynukilka
pomidorów koktajlowych.
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Bakłażana i
cukinię kroję w plastry grubości 1 cm,
bakłażana oprószam
solą i pozostawiam na 10 minut. Na patelnię grillową wlewam troszkę
oliwy i smażę plastry
cukinii, by się zeszkliły i lekko zarumieniły.
Bakłażana opłukuję z
soli, osuszam i smażę tak samo. Po usmażeniu warzywa dość mocno doprawiam
solą i
pieprzem, oprószam
papryką.
Jogurt mieszam dokładnie z
jajkami, także doprawiam
solą i
pieprzem. Blaszkę smaruję
oliwą i układam naprzemiennie plastry warzyw jak na zdjęciu. Posypuje je
rozmarynem i
startym serem i zalewam masą z
jajek i
jogurtu. Układam przekrojone na pół
pomidorki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 30 minut ( aż masa się zetnie).Podaję gorące.Przepis autorski.