Wykonanie
Z pewną taką nieśmiałością patrzyłam na
ananasa, który od tygodnia leżał na półmisku z
owocami. Z dnia na dzień dojrzewał. I jeszcze bardziej dojrzewał. Gdy go dziś obrałam był
słonecznie żółty i tak wilgotny, że po naciśnięciu wypływał z niego sok. Wspaniały zapach... Uwierzcie mi, rolada którą widzicie- zimna, z tym wspaniałym wspaniałym kremem pełnym
ananasowych kawałeczków- jest przepyszna.



Składniki :Ciasto:4
jajka w temperaturze pokojowej1 szklanka
cukru pudru2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 pełne łyżki
maki pszennej1 pełna łyżka
mąki ziemniaczanejKrem:500 g.
serka mascarpone1/2 obranego świeżego, bardzo dojrzałego
ananasa1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
syropu waniliowegoPrzygotowanie:Ubijam
jajka z
cukrem, aż powstanie biała, bardzo puszysta masa, po czym dodaję
kakao i
proszek do pieczenia. Na końcu delikatnie mieszam- łyżką - z przesianymi
mąkami. Przelewam ciasto do formy wyłożonej natłuszczonym papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piekę ok. 30 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika odwracam blachę przekładając ciasto na dużą deskę, po czym ostrożnie zdejmuję papier. Zsuwam
biszkopt na ściereczkę i razem z nią, wzdłuż dłuższego
boku, zwijam w roladę. Pozostawiam na ok. pół godziny do wystygnięcia.Dokładnie mieszam
serek z
cukrem pudrem i
syropem waniliowym.
Ananasa kroję w malutkie kawałki i dodaję do
serka, mieszam.Zimne ciasto smaruję kremem i zwijam ciasno w roladę. Schładzam ciasto przez minimum godzinę w lodowce. Przed pokrojeniem posypuję
cukrem pudrem.Przepis autorski.




