ßßß Cookit - przepis na Rolada kakaowa z kremem ananasowym

Rolada kakaowa z kremem ananasowym

nazwa

Wykonanie

Z pewną taką nieśmiałością patrzyłam na ananasa, który od tygodnia leżał na półmisku z owocami. Z dnia na dzień dojrzewał. I jeszcze bardziej dojrzewał. Gdy go dziś obrałam był słonecznie żółty i tak wilgotny, że po naciśnięciu wypływał z niego sok. Wspaniały zapach... Uwierzcie mi, rolada którą widzicie- zimna, z tym wspaniałym wspaniałym kremem pełnym ananasowych kawałeczków- jest przepyszna.
Składniki :
Ciasto:
4 jajka w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 pełne łyżki maki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
500 g. serka mascarpone
1/2 obranego świeżego, bardzo dojrzałego ananasa
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki syropu waniliowego
Przygotowanie:
Ubijam jajka z cukrem, aż powstanie biała, bardzo puszysta masa, po czym dodaję kakao i proszek do pieczenia. Na końcu delikatnie mieszam- łyżką - z przesianymi mąkami. Przelewam ciasto do formy wyłożonej natłuszczonym papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piekę ok. 30 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika odwracam blachę przekładając ciasto na dużą deskę, po czym ostrożnie zdejmuję papier. Zsuwam biszkopt na ściereczkę i razem z nią, wzdłuż dłuższego boku, zwijam w roladę. Pozostawiam na ok. pół godziny do wystygnięcia.
Dokładnie mieszam serek z cukrem pudrem i syropem waniliowym. Ananasa kroję w malutkie kawałki i dodaję do serka, mieszam.
Zimne ciasto smaruję kremem i zwijam ciasno w roladę. Schładzam ciasto przez minimum godzinę w lodowce. Przed pokrojeniem posypuję cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/07/rolada-kakaowa-z-kremem-ananasowym.html