ßßß
Za oknem zimno i wietrznie, przywołajmy więc wiosnę orzeźwiającą miętową babką, zieloną jak shamrock na Św. Patryka. Irlandzka koniczyna, oprócz związanej z nią legendy o tym, że pomagała misjonarzowi wyjaśnić czym jest dogmat Trójcy Świętej, jest również uważana za symbol ponownego narodzenia się wiosny.Zapraszam na puszystą i lekką babkę, o przyjemnej miętowej nucie. Dzięki dodaniu do ciasta syropu miętowego, zyskuje ono nie tylko orzeźwiający smak ale i wiosenną barwę.Zapraszam!
Składniki na tortownicę 26 cm:v 4 jajkav 150 g cukruv 200 g mąki pszennejv 50 g mąki ziemniaczanejv 150 g masła/margarynyv 1 łyżeczka proszku do pieczeniav wanilina lub prawdziwa waniliav 100 ml słodkiego syropu miętowegoDo przybrania:v 400 ml śmietany 36%v 1 łyżeczka syropu miętowegov 2 łyżki cukru pudruOddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie d odajemy po jednym żółtku, po każdym ubijamy mikserem na niskich obrotach. Obie mąki wraz z proszkiem i waniliną przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła) na przemian z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem. Na koniec dodajemy syrop miętowy. Mieszamy.Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170- 180ºC około 30 minut.Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy przez 10 min w tortowncy, następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem. Do jednej szklanki ubitej śmietany dodajemy syrop miętowy, a pozostałą śmietanę rozsmarowujemy na cieście, dekorujemy miętowa śmietaną wg uznania.smacznego!