ßßß Cookit - przepis na Wiosenna babka miętowa

Wiosenna babka miętowa

nazwa

Wykonanie

Za oknem zimno i wietrznie, przywołajmy więc wiosnę orzeźwiającą miętową babką, zieloną jak shamrock na Św. Patryka. Irlandzka koniczyna, oprócz związanej z nią legendy o tym, że pomagała misjonarzowi wyjaśnić czym jest dogmat Trójcy Świętej, jest również uważana za symbol ponownego narodzenia się wiosny.
Zapraszam na puszystą i lekką babkę, o przyjemnej miętowej nucie. Dzięki dodaniu do ciasta syropu miętowego, zyskuje ono nie tylko orzeźwiający smak ale i wiosenną barwę.
Zapraszam!
Składniki na tortownicę 26 cm:
v 4 jajka
v 150 g cukru
v 200 g mąki pszennej
v 50 g mąki ziemniaczanej
v 150 g masła/margaryny
v 1 łyżeczka proszku do pieczenia
v wanilina lub prawdziwa wanilia
v 100 ml słodkiego syropu miętowego
Do przybrania:
v 400 ml śmietany 36%
v 1 łyżeczka syropu miętowego
v 2 łyżki cukru pudru
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie d odajemy po jednym żółtku, po każdym ubijamy mikserem na niskich obrotach. Obie mąki wraz z proszkiem i waniliną przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła) na przemian z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem. Na koniec dodajemy syrop miętowy. Mieszamy.
Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170- 180ºC około 30 minut.
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy przez 10 min w tortowncy, następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem. Do jednej szklanki ubitej śmietany dodajemy syrop miętowy, a pozostałą śmietanę rozsmarowujemy na cieście, dekorujemy miętowa śmietaną wg uznania.
smacznego!
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/03/wiosenna-babka-mietowa.html