Wykonanie

Za oknem zimno i wietrznie, przywołajmy więc wiosnę orzeźwiającą
miętową babką, zieloną jak shamrock na Św.
Patryka. Irlandzka koniczyna, oprócz związanej z nią legendy o tym, że pomagała misjonarzowi wyjaśnić czym jest dogmat Trójcy Świętej, jest również uważana za symbol ponownego narodzenia się wiosny.Zapraszam na puszystą i lekką babkę, o przyjemnej miętowej nucie. Dzięki dodaniu do ciasta
syropu miętowego, zyskuje ono nie tylko orzeźwiający smak ale i wiosenną barwę.Zapraszam!

Składniki na tortownicę 26 cm:v 4
jajkav 150 g
cukruv 200 g
mąki pszennejv 50 g
mąki ziemniaczanejv 150 g masła/margarynyv 1 łyżeczka
proszku do pieczeniav wanilina lub prawdziwa
waniliav 100 ml słodkiego
syropu miętowegoDo przybrania:v 400 ml
śmietany 36%v 1 łyżeczka
syropu miętowegov 2 łyżki
cukru pudruOddzielamy
białka od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy
cukier i dalej miksujemy. Następnie d odajemy po jednym
żółtku, po każdym ubijamy mikserem na niskich obrotach. Obie
mąki wraz z proszkiem i waniliną przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z
białek nie opadła) na przemian z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem. Na koniec dodajemy
syrop miętowy. Mieszamy.Tortownicę smarujemy
margaryną i wysypujemy
bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170- 180ºC około 30 minut.Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy przez 10 min w tortowncy, następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.Przed podaniem ubijamy
śmietanę z
cukrem. Do jednej szklanki ubitej
śmietany dodajemy
syrop miętowy, a pozostałą
śmietanę rozsmarowujemy na cieście, dekorujemy miętowa
śmietaną wg uznania.smacznego!
