Wyglądają na talerzu niczym cukiniowe strączki. Pikantne, dość ostre w smaku wyśmienicie komponują się z delikatnym sosem tzatziki (przepis znajdziecie tutaj)Składniki :2 średnie cukinie2 łyżeczki zielonej pasty curry2 łyżki jasnego sosu sojowego1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki5 listków świeżej melisy5 listków świeżej mięty2-3 łyżki oliwypieprzPrzygotowanie:Umyte, nieobrane cukinie kroję wzdłuż na plastry grubości 1 cm, a następnie w długie pałeczki. W miseczce mieszam pastę curry z sosem sojowym, wykładam marynatę na cukinię i dokładnie ją wcieram. Pozostawiam na pół godziny. Zioła siekam w paseczki. Na rozgrzaną patelnię grillową wlewam oliwę, po czym wykładam cukinię i smażę delikatnie przekładając łopatką - przez ok. 8 minut. Dodaję zioła i paprykę, doprawiam pieprzem, smażę jeszcze przez 3 minuty. Podaję gorące z sosem tzatziki.Przepis autorski.