Wykonanie
Miękkie, świeżutkie bułeczki na śniadanie- od czasu do czasu rozpieszczamy się tak w niedziele :)



Składniki :1,5 szklanki
mąki orkiszowej1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
maki ziemniaczanej1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli20 g. świeżych
drożdży1/3 szklanki
oleju1/3 szklanki
jogurtu naturalnego1/3 szklanki
wody1 łyżeczka
makuPrzygotowanie:

Do miski wsypuję obie
mąki, wkruszam
drożdże i dodaję pozostałe składniki, jeśli ciasto zbyt klei się do rąk dodaję garść
mąki pszennej. Zakrywam miskę folią aluminiową i wstawiam na kilka godzin lub na noc do lodówki. Zagniatam ciasto na podsypanej
mąką stolnicy, dzielę na 8 części. Z każdej części formuję prostokąt 4x8 cm,
ostrym nożem nacinam go w kilku miejscach, jak na zdjęciu, po czym zwijam ukośnie rolując. Układam bułeczki na blasze wyłożonej papierem i odstawiam na kilkanaście minut. Smaruję
bułki mlekiem i posypuję
makiem, piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 10-15 minut.Przepis autorski.




