Wykonanie
Zapraszam dziś na pyszniutkie placki ziemniaczane, które kryją w sobie wiele niespodzianek. Smak Was zaskoczy, bo raczej nie spodziewamy się w plackach ziemniaczanych
mięty czy
brokuła. I jeszcze
chili, i
ser ! Są bardzo sycące, więc łatwo zaspokoić nimi głodnego łakomczucha :)


Składniki :5-6 średnich
ziemniaków1/5
brokuła1 czerwona
ostra papryczka chili3 łyżki tartego
żółtego sera3-4 liście świeżej
mięty1
jajko3-4 łyżki
mąki pszennejsól,
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie :Obrane
ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach, posypuję
mąką by nie ściemniały. Z
brokuła nożem ścinam różyczki, papryczkę i
miętę siekam drobno - wszystko dodaję do
ziemniaków. Wbijam
jajko,dodaję
ser, doprawiam
solą i
pieprzem i dłonią mieszam ciasto. Powinno być gęste i kleiste.Na rozgrzany
olej kładkę kulki z ciasta, spłaszczam
łopatką i smażę z każdej strony po kilka minut, aż będą rumiane i chrupiące.Przepis autorski.






