Wykonanie
Super smaczne połączenie! Warzywa pozostały lekko chrupiące, lekko słodkie, z nutą
kokosową za sprawą
mleka kokosowego. Będą cudowne do burgerów, ale spróbowałam ich też z
sosem pieczarkowym, smakowały niebiańsko ;)
Składniki na 6-8 sztuk:3-4
marchewki średniej wielkości1/3 średniego
selera1
jajko3 kromki
żytniego chleba tostowego2 łyżki
szczypioru1/2 łyżeczki suszonego
tymianku2 łyżeczki gęstego
mleka kokosowegosól, świeżo zmielony
czarny pieprzbułka tarta +
oliwa do smażeniaPrzygotowanie:Umytą i obraną
marchew ścieram na grubej tarce,
selera na drobnej. Przekładam do miski. Wbijam
jajko.
Chleb kroję w niewielką kostkę, dokładam do warzyw. Dodaję
tymianek, posiekany
szczypiorek,
mleko kokosowe i doprawiam
solą i
pieprzem. Dokładnie wygniatam masę, by składniki się połączyły. Pozostawiam na kilka minut, po czym dzielę ją na 6-8 części, formuję z każdej kulkę, obtaczam ją w
bułce tartej i lekko spłaszczam. Tak przygotowane kotlety smażę na
oliwie 3-4 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące.Przepis autorski.