Wykonanie
Cudowny czas. Można rozkoszować się słodkimi
truskawkami, bo ciągle je jeszcze widuję; jędrnymi
czereśniami i soczystymi
malinami; są też już kwaskowate
porzeczki i
agrest, i oczywiście-
jagody !Deserek, który dziś przygotowałam nie sprawi nikomu żadnego kłopotu, bo wystarczy tylko wymieszać ze sobą kilka składników i już można zachwycać się, jaki pyszny :)





Składniki :2 szklanki
jagód3 łyżki
cukru pudru250 g.
serka ricotta1 łyżeczka pasty waniliowej2 łyżki
likieru waniliowego2 łyżki
wódki gorzkiej żołądkowej2 podłużne
biszkoptyPrzygotowanie:
Jagody dokładnie myję na sitku, osuszam na papierowym ręczniku. Połowę
jagód mieszam z 1 łyżką
cukru i widelcem duszę, by puściły sok. Połowę
serka mieszam z pozostałym
cukrem, dodaję pastę
waniliową,
likier i
wódkę, odkładam. Pozostały
serem mieszam z poduszonymi
jagodami.Na dno szklanego naczynia wykładam po 2 łyżki całych
jagód, a
potem po łyżce
białego serka. Na to warstwę
serka z
jagodami, i znów troszkę całych
jagód.
Biszkopty siekam nożem, wsypuję na górę, przykrywam znów warstwą
jagodowego serka. Ozdabiam kleksem z białej masy, całymi
jagodami - ewentualnie polewam pozostałym z duszenia
sokiem. Schładzam.Przepis autorski.



