Wykonanie
Prawdziwy i niepowtarzalny ekstrakt
waniliowy :) Przepis z bloga Moje Wypieki .

Składniki : ( robiłam z mniejszej ilości ale podaję zgodnie z oryginałem )3 strąki
wanilii1 szklanka
wódkiStrąki przecinamy na pół ale nie do końca. Jedną końcówkę pozostawiamy złączoną. Umieszczamy je w butelce, słoiku i zalewamy
wódką do całkowitego ich pokrycia. Jeżeli strąki będą znacznie wystawały można przeciąć je na pół. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce. Od czasu do czasu wstrząsamy.Ekstrakt można używać po dwóch miesiącach.* Kilka wskazówek Doroty :Ekstraktu nie przechowujemy w lodówce.Zamiast
wódki można użyć
rumu lub
brandy. Z tym, że przy użyciu
rumu ekstrakt będzie słodszy.Jeśli zużyjecie połowę ekstraktu, można uzupełnić
wódką, odczekać jakiś czas aż nabierze " mocy " i można dalej używać.Nie dodajemy ekstraktu do gorących płynów gdyż zwyczajnie
alkohol wyparuje i jego część smaku uleci.