Wykonanie
Pewnie wszyscy już znają ekstrakt
waniliowy, który jest wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju wypieków i deserów nie mniej jednak ostatnio kilka osób pytało mnie o niego więc postanowiłam podać przepis. Ja, najbardziej lubię dodawać ekstrakt do
ciast drożdżowych. Każda
bułka, bułeczka, czy muffinka do której dodałam ekstrakt smakowała wspaniale. Bardzo polecam:)

Składniki:3 strąki
wanilii1 szklanka
wódkiszklany słoiczek, butelkaStrąki
wanilii przeciąć wzdłuż na pół, umieścić w słoiczku. Nalać
wódki, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć butelkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, co jakiś czas energicznie wstrząsając. P o tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, ale powinien postać jeszcze około 2 miesięcy.Smacznego:)