Wykonanie
            Prawdziwy i niepowtarzalny ekstrakt 
waniliowy :) Przepis z bloga Moje Wypieki .

Składniki : ( robiłam z mniejszej ilości ale podaję zgodnie z oryginałem )3 strąki 
wanilii1 szklanka 
wódkiStrąki przecinamy na pół ale nie do końca. Jedną końcówkę pozostawiamy złączoną. Umieszczamy je w butelce, słoiku i zalewamy 
wódką do całkowitego ich pokrycia. Jeżeli strąki będą znacznie wystawały można przeciąć je na pół. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce. Od czasu do czasu wstrząsamy.Ekstrakt można używać po dwóch miesiącach.* Kilka wskazówek Doroty :Ekstraktu nie przechowujemy w lodówce.Zamiast 
wódki można użyć 
rumu lub 
brandy. Z tym, że przy użyciu 
rumu ekstrakt będzie słodszy.Jeśli zużyjecie połowę ekstraktu, można uzupełnić 
wódką, odczekać jakiś czas aż nabierze " mocy " i można dalej używać.Nie dodajemy ekstraktu do gorących płynów gdyż zwyczajnie 
alkohol wyparuje i jego część smaku uleci.