ßßß Cookit - przepis na Krokiety z pieczarkami ( podwójnie owsiane)

Krokiety z pieczarkami ( podwójnie owsiane)

nazwa

Wykonanie

Zapraszam dzisiaj na pyszne krokiety z mąki owsianej nadziewane pieczarkami, w chrupiącej, owsianej skórce. Są pyszne !
Składniki na 6 krokietów:
600 g. pieczarek
3/4 szklanki mąki owsianej +/- 3 łyżki
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki wody mineralnej
1/3 szklanki oliwy
sól, pieprz
Panierka:
2 jajka
5 czubatych łyżeczek mąki owsianej
1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
1 łyżeczka curry
sól, pieprz, chili w płatkach
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Oczyszczone pieczarki kroję w plasterki i przesmażam je ze szczyptą soli na 1-2 łyżkach oliwy, by zmiękły i lekko się podsmażyły. Składniki panierki dokładnie mieszam na jednolitą , dość gęstą masę - ma być dość pikantna.
W misce roztrzepuję jajka z mąką, wodą i mlekiem , po czym dodaję obie mąki i oliwę - miksuję kilka minut, by uzyskać gładką masę. Jeśli jest za gęsta, dolewam wody, jeśli jest za rzadka, dodaję kilka łyżek mąki owsianej. Odstawiam ciasto na 15 minut.
Po tym czasie smażę naleśniki ( u mnie 6 sztuk na patelni o średnicy 22 cm). Na każdy naleśnik nakładam 1/6 porcję pieczarek i składam je jak na zdjęciu.
Gotowe krokiety dokładnie panieruję w cieście z papryką i curry, po czym smażę z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Przed podaniem kroję w plastry.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/05/krokiety-z-pieczarkami-podwojnie-owsiane.html