Wykonanie
Zapraszam dzisiaj na pyszne krokiety z
mąki owsianej nadziewane
pieczarkami, w chrupiącej, owsianej skórce. Są pyszne !



Składniki na 6 krokietów:600 g.
pieczarek3/4 szklanki
mąki owsianej +/- 3 łyżki1/2 szklanki
mąki pszennej2
jajka1/2 szklanki
mleka2/3 szklanki
wody mineralnej1/3 szklanki
oliwysól,
pieprzPanierka:2
jajka5 czubatych łyżeczek
mąki owsianej1 łyżeczka
papryki wędzonej w proszku1 łyżeczka
currysól,
pieprz,
chili w płatkach
oliwa do smażeniaPrzygotowanie:Oczyszczone
pieczarki kroję w plasterki i przesmażam je ze szczyptą
soli na 1-2 łyżkach
oliwy, by zmiękły i lekko się podsmażyły. Składniki panierki dokładnie mieszam na jednolitą , dość gęstą masę - ma być dość pikantna.W misce roztrzepuję
jajka z
mąką,
wodą i
mlekiem , po czym dodaję obie
mąki i
oliwę - miksuję kilka minut, by uzyskać gładką masę. Jeśli jest za gęsta, dolewam
wody, jeśli jest za rzadka, dodaję kilka łyżek
mąki owsianej. Odstawiam ciasto na 15 minut.Po tym czasie smażę naleśniki ( u mnie 6 sztuk na patelni o średnicy 22 cm). Na każdy naleśnik nakładam 1/6 porcję
pieczarek i składam je jak na zdjęciu.Gotowe krokiety dokładnie panieruję w cieście z
papryką i
curry, po czym smażę z każdej strony na rozgrzanej
oliwie. Przed podaniem kroję w plastry.Przepis autorski.








