Wykonanie
Słodycz żurawiny sprawia, że bułeczki pasują zarówno do
wędliny, jak i
dżemu. Łatwe w przygotowaniu, na pewno się udadzą !


Składniki na 6
bułek :1,5 szklanki
maki pszennej20 g. świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli1/4 szklanki
oleju1/4 szklanki
mleka2 łyżki
maku2 łyżki
suszonej żurawinyPrzygotowanie:Rozkruszone
drożdże ucieram z
mlekiem,
cukrem i łyżeczką
maki na pastę, pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.Przesiewam
mąkę do miski, dodaję wyrośnięte
drożdże i pozostałe składniki, zagniatam ciasto i przykrywam miskę folią - odstawiam do lodówki na minimum 5 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po wyrośnięciu lekko zagniatam ciasto by pozbyć się gazów, po czym dzielę je na 6 równych części. Z każdej części formuję wałeczek i zwijam go w
ślimaka, koniec smaruję
wodą lub
mlekiem i dokładnie dociskam. Układam bułeczki na blasze wyłożonej papierem i pozostawiam na 15 minut do napuszenia. Smaruję
mlekiem i posypuję
makiem. Piekę ok. 20-25 minut w temperaturze 220 stopni C.Przepis autorski.




