ßßß Cookit - przepis na Bułki z makiem i żurawiną

Bułki z makiem i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Słodycz żurawiny sprawia, że bułeczki pasują zarówno do wędliny, jak i dżemu. Łatwe w przygotowaniu, na pewno się udadzą !
Składniki na 6 bułek :
1,5 szklanki maki pszennej
20 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
2 łyżki maku
2 łyżki suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże ucieram z mlekiem,cukrem i łyżeczką maki na pastę, pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.
Przesiewam mąkę do miski, dodaję wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki, zagniatam ciasto i przykrywam miskę folią - odstawiam do lodówki na minimum 5 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu lekko zagniatam ciasto by pozbyć się gazów, po czym dzielę je na 6 równych części. Z każdej części formuję wałeczek i zwijam go w ślimaka, koniec smaruję wodą lub mlekiem i dokładnie dociskam. Układam bułeczki na blasze wyłożonej papierem i pozostawiam na 15 minut do napuszenia. Smaruję mlekiem i posypuję makiem. Piekę ok. 20-25 minut w temperaturze 220 stopni C.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/04/buki-z-makiem-i-zurawina.html