Wykonanie
Bardzo proste w wykonaniu, delikatne dzięki wyrabianiu ciasta na
mleku i
maśle. Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.
Żurawina nadaje im odrobinę
słodyczy, ale z powodzeniem polecam jako słony dodatek do śniadania.500 g
mąki pszennej50 g
drożdży świeżych2 szkl
mlekałyżeczka
cukruspora szczypta
soli1/2 szkl
siemienia lnianego50 g
suszonej żurawiny- 1 szklankę
mleka podgrzewamy z
masłem, ale nie gotujemy (
masło musi się rozpuścić). Do podgrzanego
mleka dodajemy
drożdże,
cukier i łyżkę
mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.- W osobnej misce mieszamy pozostałą
mąkę,
sól,
siemię lniane i
żurawinę. Dolewamy do niech wyrośnięty zaczyn i stopniowo pozostałe
mleko.- Wyrabiamy ciasto ręką. Będzie gotowe, gdy odejdzie od miski i ręki, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.- Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Tortownicę smarujemy
masłem i wysypujemy odrobiną
mąki. Z wyrośniętego ciasta lepimy kuleczki i układamy je obok siebie, ale nie ściśle - jeszcze urosną. Kiedy wyłożymy całą blachę odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.- Wyrośnięte bułeczki pieczemy w temp 180 C przez około 30 minut. Przed włożeniem ich do piekarnika można je posmarować odrobiną
masła i posypać
siemieniem lnianym.Smacznego:)