Wykonanie
Przyzwyczaiłam się już, że co najmniej raz w tygodniu moja córcia zdecydowanym tonem tuż po otwarciu oczu oznajmia: "Mamo, chcę placuszki na śniadanie!" W ten oto sposób wszystkie znane mi przepisy na naleśniki, pancake'i i inne racuszki testuję na bieżąco. Są takie, które już nam się znudziły ;) Z racji tego, że
drożdżowych wypieków z zasady się boję... do tego przepisu podchodziłam z dystansem. Niesłusznie - są łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze - przepyszne :)
Składniki:20 g świeżych
drożdży2 szkl. ciepłego
mleka3 łyżki
cukru2,5 szkl.
mąki pszennejszczypta
soliSposób przygotowania:
Drożdże wymieszaj z
cukrem i ciepłym
mlekiem. Odstaw na 5 minut, po czym dodaj przesianą
mąkę i
sól. Wymieszaj. Masa powinna być bardziej gęsta niż ciasto naleśnikowe. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Łyżką nakładaj porcje ciasta na rozgrzany
olej. Smaż z obu stron na złoty kolor, osącz na papierowym ręczniku. Oprósz
cukrem pudrem.