Wykonanie
Wiele osób chce jeść i piec
chleb domowy, ale twierdzą, że to trudne...obalamy ten mit:)Składniki;30 dag
maki pszennej,200 ml
mleka,łyżka
cukru,2 dag
drożdży,łyżeczka
soli,Wykonanie;Przygotuj zaczyn: rozetrzyj
drożdże z łyżka
maki i łyżka
cukru. Zalej je 50 ml ciepłego
mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. pozostałą
makę przesiej, wymieszaj z
solą, dolej ciepłe
mleko, dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj.Starannie wyrób, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Ciasto przełóż na stolnicę wysypana
maką, chwile je zagniataj, następnie uformuj wałek długości formy. Przełóż go do formy i przez środek zrób na powierzchni podłużne nacięcie. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 min do wyrośnięcia. Piecz w 180 st. około 45 minut.