Wykonanie
Skrzydełka są słodko-pikantne, bardzo wyraziste w smaku; przyjemnie rumiane, a jednocześnie mięciutkie i rozpływające się w ustach. Piekę je zazwyczaj jednocześnie z
ziemniakami przyprawionymi
rozmarynem, jak tutaj . Polecam !


Składniki :10 skrzydełek z
kurczaka1 łyżka
powideł śliwkowych2 łyżki
sosu sojowego ( ciemnego)2 ząbki
czosnku2 łyżka
soli3 łyżki
oliwy1 łyżka
przecieru pomidorowego1 średnia
czerwona cebulaPrzygotowanie :Skrzydełka dzielę na 2 części, odcinając końcówki. W miseczce mieszam składniki marynaty: starty lub drobno posiekany
czosnek, powidła,
przecier pomidorowy,
oliwę i
sól - aż powstanie gęsta pasta.
Cebulę ciekam w bardzo drobną kostkę i razem z pastą dodaję do skrzydełek, mieszam dłońmi aż każda część zostanie dokładnie pokryta
przyprawami. Piekę w temperaturze 200 stopni C. przez ok. godzinę, po czym zwiększam temperaturę do 220 stopni i piekę jeszcze 10-15 minut (przewracam kawałki w trakcie pieczenia).







