Wykonanie
Lubię tę gęstą, aromatyczną i bardzo sycącą zupę na bazie
żurku . Pachnie wędzonką,
grzybami i
czosnkiem. Nie należy do lekkich, ale zwłaszcza zimą smakuje wyśmienicie.


Składniki :1,5 litra
bulionu ( z kości wieprzowych, można też dodać obrane z kości
mięso)1 butelka
żurku śląskiego200 g.
wędzonego boczku200 g.
wędzonej kiełbasy2
białe kiełbaski10-15
pieczarek8-10
suszonych grzybów leśnych10 średnich
ziemniaków1
cebula5-6 ząbków
czosnku1 łyżeczka suszonego
majerankusól,
pieprzzielona
pietruszka - natkaPrzygotowanie:Razem z
bulionem gotuję
grzyby leśne.
Boczek kroję w niedużą kostkę, podsmażam do zrumienienia, dodaję do gotującego się
bulionu razem z
wędzoną kiełbasą pokrojoną w kawałki. Dodaję też
białą kiełbasę pokrojoną w plastry.
Pieczarki (też w plastrach) podsmażam na tłuszczu wytopionym z
boczku, przekładam do garnka, podsmażam
cebulę posiekaną w kostkę- dodaję do zupy. Do garnka wlewam żurek, zagotowuję, przyprawiam
majerankiem,
solą i
pieprzem, dodaję
czosnek w plastrach.
Ziemniaki pokrojone w słupki gotuję oddzielnie, dokładam do gotowej zupy. Przed podaniem wedle uznania posypuję zieloną
pietruszką, ewentualnie dodaję kleks gęstej kwaśnej
śmietany.Przepis autorski.
