Wykonanie
Przepyszne, słodkie, w kruchym cieście, z gęstym
kawowym kremem.


Składniki na 10 babeczek :ciasto :1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżka
cukru pudru1
żółtko50 g. zimnego
masłaKrem :100 g.
masła1 płaska łyżka
kakao1 płaska łyżka drobnej
kawy rozpuszczalnej2 łyżki
wody3 łyżki
cukru pudruok. 1 szklanka
mleka w proszku7-8
cukierków MichałkiPrzygotowanie :Ciasto : siekam
masło z
mąką , dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam ciasto. Schładzam je lodówce przez pół godziny. W tym czasie smaruję lekko
olejem foremki . Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3-4 mm i okrągłą szklanką większą od foremki wycinam kółka, które delikatnie wklejam w foremki. Nadmiar ciasta odcinam. Wyklejone dno w każdej foremce nakłuwam widelcem, by ciasto nie urosło w czasie pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piekę ok. 20 minut, aż babeczki będą delikatnie rumiane.Krem : w rondelku rozpuszczam
masło z
wodą , dodaję
cukier,
kakao i
kawę; lekko studzę powstałą masę i do jeszcze ciepłej stopniowo wsypuję
mleko, aż powstanie dość gęsta masa. Wkruszam
cukierki, mieszam, nakładam do babeczek z ciasta.Przepis autorski.




