Wykonanie
Nie zawsze ma się czas i ochotę na przygotowanie
ciasta filo, prawda? Moim zamiennikiem w tej wersji jest ciasto
serowe, nadziane pysznym marcepanem i nasączone
cytrynowym syropem. Zapewniam, że tak przygotowane
ciasteczka będą Wam smakowały równie dobrze, jak baklawa :)


Składniki na ok. 30
ciasteczek :1 szklanka
mąki pszennej200 g. białego gładkiego
serka200 g. zimnego
masła1 łyżka
cukru waniliowego200 g. masy marcepanowej3 łyżki mielonych
pistacjiSyrop :1/2 szklanki
wody1 szklanka
cukrusok z połowy
cytrynyPrzygotowanie :Gotuję
syrop z
wody,
cukru i
soku cytrynowego - ok. pół godziny na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje.W misce siekam
masło z
mąką, dodaję
serek i
cukier, zagniatam ciasto - schładzam je w lodówce przez minimum pół godziny. Rozwałkowuję ciasto na grubość kilku milimetrów , wykrajam szklanką kółka i na każde kółko kładę kulkę uformowaną z masy marcepanowej. Sklejam, by powstała kulka. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok. 18-20 minut. Jeszcze gorące
ciasteczka przekładam na talerz i polewam gorącym
syropem, powtarzając czynność kilkukrotnie co kilka minut. Na koniec posypuję
pistacjami.Przepis autorski.Jeśli spodobał Ci się ten przepis, mogą zainteresować Cię także :pyszne
serowe ciastkamarcepanowe
herbatniki z
serem








