Wykonanie
Przepis znaleziony u White
Plate. Sernik idealny jeśli mamy ochotę na dużo
słodyczy i ciężkie ciasto. Każda warstwa wspaniale uzupełnia pozostałe, każdy smak idealnie współgra z innymi. Gratulacje Lisko!! Oryginał można zobaczyć tu . Polecam wielbicielom serników i tym, którzy do serników się dopiero przekonują.Spód:50 g
orzeszków solonych80 g
ciastek kruchych np.
herbatników30 g
masła1 łyżka
cukruTortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.Sk ładniki
spodu zmielić w malakserze (niekoniecznie na gładką masę). Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 12 minut.Masa:400 g masy kajmakowej50 g
masła100 g
cukru2 łyżki
cukru waniliowego3
jajka600 g
sera trzykrotnie mielonego np. z wiaderka1 łyżka
mąki pszennejMasło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodać połowę kajmaku i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać
jajka i po łyżce
sera i
mąkę. Dobrze zmiksować.Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 60-70 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową.Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę:Polewa:Pozostałą w puszcze masę kajmakową ogrzać w kąpieli
wodnej, dodać 3 łyżki
mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki
masła i dokładnie wymieszać.Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika.Posypać uprażonymi na patelni
płatkami migdałów.Wstawić do lodówki na minimum godzinę.