Wykonanie
Dzięki dodatkowi
mąki kukurydzianej
ciastka są niezwykle kruche. Zachęcam do przygotowania, są bardzo łatwe. Idealne do książki i filiżanki
herbaty w zimowe popołudnie :) Dobrze się przechowują w zamkniętej puszce.
Składniki:1 szklanka
mąki kukurydzianej1,5 szklanki
mąki pszennejszczypta
soli0,5 szklanki
miodu, rozpuszczonego i ostudzonego3/4
margaryny uprzednio rozpuszczonej i ostudzonej0,5 szklanki
cukru pudru3 łyżki
cukru waniliowego3
żółtka2 łyżki
przyprawy do pierników0,5 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Przesiewam oba rodzaje
mąki do miski, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Jest dość miękkie. Dzielę na części; każdą po kolei rozwałkowuję na grubość 3-5 mm. Placki kroję na prostokąty, które układam na blachach wyłożonych papierem. Piekę w temp. 180 stopni (termoobieg) ok. 15 minut, tak by
herbatniki się zrumieniły.Przepis autorski.