ßßß Cookit - przepis na Herbatniki korzenne

Herbatniki korzenne

nazwa

Wykonanie

Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ciastka są niezwykle kruche. Zachęcam do przygotowania, są bardzo łatwe. Idealne do książki i filiżanki herbaty w zimowe popołudnie :) Dobrze się przechowują w zamkniętej puszce.
Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
0,5 szklanki miodu, rozpuszczonego i ostudzonego
3/4 margaryny uprzednio rozpuszczonej i ostudzonej
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego
3 żółtka
2 łyżki przyprawy do pierników
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Przesiewam oba rodzaje mąki do miski, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Jest dość miękkie. Dzielę na części; każdą po kolei rozwałkowuję na grubość 3-5 mm. Placki kroję na prostokąty, które układam na blachach wyłożonych papierem. Piekę w temp. 180 stopni (termoobieg) ok. 15 minut, tak by herbatniki się zrumieniły.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/01/herbatniki-korzenne.html