Wykonanie
Cynamonowe w smaku, zabawne
ciasteczka kojarzą mi się z płotkiem :) S ą pyszne a tak łatwo je przygotować! Można dodać im jeszcze bardziej świątecznego charakteru, wystarczy dorzucić kilka utartych
goździków czy
kardamon.
Składniki :1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki żytniej2 łyżki
mąki kukurydzianej1 duża łyżka miękkiego
miodu50 g. rozpuszczonej
margaryny2
żółtka3 łyżki
cukru waniliowego0,5 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie :Wszystkie składniki zagniatam dokładnie w misce, po czym wałkuję ciasto na grubość ok. 4 mm. Kroję je w paski, a następnie w kwadraty,
ostrym nożem nacinam pośrodku kilkukrotnie, nie przecinając do końca. Lekko rozciągam
ciasteczka na boki, by powstały przerwy
między nacięciami. Piekę w temperaturze 180 stopni C. ok. 15 minut do zrumienienia.Przepis autorski.