Wykonanie
Przepis na ciasto podejrzałam na blogu : babeczka.zuzka.pl
Ciastka w przygotowaniu banalnie proste, a smak.... Odrobinę zmodyfikowałam przepis , dodając nadzienie z
serka mascarpone lub ewentualnie gęstego
jogurtu.

Składniki na ciasto:1 i 1/8 szklanki
mąki200 g
masła250 g gładkiego, najlepiej przynajmniej dwukrotnie mielonego
białego sera1
cukier waniliowyszczypta
soli1
jajko2 łyżki
mleka (do posmarowania przed pieczeniem)Składniki na nadzienie 1:2 opakowania
serka mascarpone ( po 250 g)1/4 szklanki
cukru pudru1/2 ulubionego budyniu.Składniki na nadzienie 2:duże (320 g) opakowanie gęstego
jogurtu typu greckiego1/4 szklanki
cukru pudru1/2 ulubionego w smaku budyniu w proszku (
bananowy, mniammm;) )


Wykonanie:
Masło,
sól,
cukier waniliowy i
mąkę siekam nożem jak do kruchego ciasta, dodaję mielony
ser, zagniatam . Ciasto powinno być bardzo elastyczne i gładkie. Zagniata się łatwo, ja zaczynam w misce, a gdy składniki się połączą przekładam na stolnicę i tam kończę dzieło. Zagniecione w kulę wkładam do lodówki (ważne !) nawet na całą noc.Czy to
jogurt, czy
serek mascarpone łączę- łyżką- z pozostałymi składnikami na gładką masę.Schłodzone ciasto wałkuję (oczywiście w kilku częściach) na placki grubości 3-5 mm. Kroję w duże kwadraty, nawet takie o
boku 8x8 cm,
ciastka przypominają wtedy małe drożdżóweczki:) Pośrodku każdego kładę solidną porcję nadzienia, wszystkie rogi zbieram i mocno ściskam (bardzo lubią się rozklejać). Gotowe sakiewki smaruję rozmąconym z
mlekiem jajem (sprawdza się zwykły, oczywiście do tego wyłącznie celu przeznaczony okrągły, mały pędzelek malarski). Układam na blachach wyłożonych papierem, zachowując odległość ok. 2 cm.Piekę po 2 blachy, w termoobiegu, w temp. 180 stopni - 15-20 minut, do zrumienienia. Ciasto przypomina trochę francuskie, tworzy listki, pięknie rośnie .Jeśli spodobał Ci się ten przepis, mogą zainteresować Cię także :