ßßß Cookit - przepis na Chleb z Ziaren i Orzechów

Chleb z Ziaren i Orzechów

nazwa

Wykonanie

Ostatnimi czasy staram się w ogóle nie jeść chleba ani potraw z użyciem mąki pszennej. Jednak czasami ma się ochotę na kanapkę z domową szynką czy coś takiego
Przeglądając w internecie różnego rodzaju przepisy na chleb, przyszła mi do głowy myśl, że mogę po prostu wymieszać ziarenka, nasionka i jajka i może powstanie z tego coś fajnego (jak pasztet!). Jak pomyślałam tak zrobiłam i efektem tego było takie cudo jak na zdjęciu 😉
Chleb składa się tylko i wyłącznie z ziaren i jajek. Żadnej mąki, drożdży, wyrastania czy nie wiadomo czego jeszcze. Wszystko co trzeba zrobić to wymieszać składniki i włożyć do piekarnika na niecałą godzinkę.
Nie do końca wiem czy w ogóle mogę nazwać ten wynalazek ‚chlebem’. Powiedziałabym bardziej, że są sklejone ziarenka i orzechy, które są w chlebopodobnej formie
No ale przekonajcie się sami.
Chlebek można przechowywać zawinięty w reklamówkę w lodówce. Jest dość twardy i baaardzo zapycha. Do środka można właściwie dodać wszelkiego rodzaju ziarenka czy suszone owoce, moja druga wersja tego chlebka miała w sobie na przykład jagody goji. Zapraszam do eksperymentowania!
Przepis na Ekspresowy Chleb z Ziaren i Orzechów poniżej.
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 45 minut
W sumie: 50 minut
Składniki
100 g migdałów
100 g nasion słonecznika (łuskanych oczywiście)
100 g ziaren żyta
100 g siemienia lnianego
50 g nasion dyni
50 g nasion Chia
5 jajek
½ szklanki wody
1 łyżka oleju
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki nasion dyni do posypania
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 C.
Migdały zmiksować bardzo dokładnie w blenderze.
Do miski wsypać wszystkie nasionka i zblendowane migdały. Dodać jajka, wodę, sól, proszek do pieczenia i bardzo dokładnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć zawartość miski. Posypać z wierzchu nasionami dyni.
Piec około 45 minut. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 100 g Kalorie: 377 kcal Tłuszcze: 27 g Węglowodany: 24 g Błonnik: 10,7 g Białko: 16,3 g
3 . 2.2802
Źródło:http://missberry.pl/chleb-ziaren-orzechow