Wykonanie
Ostatnimi czasy staram się w ogóle nie jeść
chleba ani potraw z użyciem
mąki pszennej. Jednak czasami ma się ochotę na kanapkę z domową
szynką czy coś takiegoPrzeglądając w internecie różnego rodzaju przepisy na
chleb, przyszła mi do głowy myśl, że
mogę po prostu wymieszać ziarenka, nasionka i
jajka i może powstanie z tego coś fajnego (jak pasztet!). Jak pomyślałam tak zrobiłam i efektem tego było takie cudo jak na zdjęciu 😉
Chleb składa się tylko i wyłącznie z ziaren i
jajek. Żadnej
mąki,
drożdży, wyrastania czy nie wiadomo czego jeszcze. Wszystko co trzeba zrobić to wymieszać składniki i włożyć do piekarnika na niecałą godzinkę.Nie do końca wiem czy w ogóle
mogę nazwać ten wynalazek ‚chlebem’. Powiedziałabym bardziej, że są sklejone ziarenka i
orzechy, które są w chlebopodobnej formieNo ale przekonajcie się sami.Chlebek można przechowywać zawinięty w reklamówkę w lodówce. Jest dość twardy i baaardzo zapycha. Do środka można właściwie dodać wszelkiego rodzaju ziarenka czy
suszone owoce, moja druga wersja tego
chlebka miała w sobie na przykład
jagody goji. Zapraszam do eksperymentowania!Przepis na Ekspresowy
Chleb z Ziaren i
Orzechów poniżej.

Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 5 minutCzas gotowania: 45 minutW
sumie: 50 minutSkładniki100 g
migdałów100 g
nasion słonecznika (łuskanych oczywiście)100 g ziaren żyta100 g
siemienia lnianego50 g nasion dyni50 g nasion Chia5
jajek½ szklanki
wody1 łyżka
oleju½ łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki nasion dyni do posypaniaPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 C.
Migdały zmiksować bardzo dokładnie w blenderze.Do miski wsypać wszystkie nasionka i zblendowane
migdały. Dodać
jajka,
wodę,
sól,
proszek do pieczenia i bardzo dokładnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć zawartość miski. Posypać z wierzchu nasionami dyni.Piec około 45 minut. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 100 g Kalorie: 377 kcal Tłuszcze: 27 g Węglowodany: 24 g Błonnik: 10,7 g
Białko: 16,3 g3 . 2.2802