Wykonanie

Troszkę na bazie
chleba, który piekłam w ubiegłym roku, troszkę bazując na tym, jednak modyfikując go, upiekłam (za drugim podejściem, pierwszy się nie dopiekł środkiem) idealny jaglany chlebek. O tym, że zdrowy nie trzeba chyba nikogo przekonywać, dla mnie jednak najważniejsze, że wyszedł baaardzo smaczny.
Chleby na zakwasie, które piekę na codzień też są bardzo smaczne i zdrowe ale mała zmiana co jakiś czas nie zaszkodzi, wręcz jest bardzo wskazana.Chlebek jest bezglutenowy, pełen ziaren i
orzechów, czy zmieniający życie...? Niekoniecznie, ale warto się pokusić i upiec taki, choćby dla samych walorów
smakowych. Ja piekłam w metalowej formie do
chleba 30x11cm, wyszedł dość niski ale to zupełnie nie przeszkadza, chciałam by się dobrze wypiekł, poprzedni środkiem mi się zapadł (forma była krótsza i wyższa). Piekąc w mniejszej formie proponuję wydłużyć czas pieczenia lub piec na termoobiegu.Składniki:- 1 szklanka *
ziaren słonecznika- 1/2 szklanki pestek dyni- 1/2 szklanki
orzechów (dałam po 1/4 szkl.
orzechów laskowych i
migdałów)- 1/2 szklanki ziaren
siemienia lnianego- 2 łyżki nasion chia- 2 łyżki babki płesznik- 1,5 szklanki
płatków jaglanych- 40g
oleju kokosowego (stopionego)- 1,5 płaskiej łyżeczki
soli (u mnie himalajska, zwykłej troszkę mniej)- 0,5l gorącej
wodyDo wysypania dna formy użyłam białego
maku.* szklanka o poj.250mlWszystkie składniki z wyjątkiem
wody i
oleju kokosowego wymieszać w misce. Następnie dodać stopiony
olej kokosowy i gorącą
wodę, dokładnie wymieszać.

Odstawić na 5 minut, jeszcze raz wymieszać i przełożyć całość do przygotowanej wcześniej formy (ja wysmarowałam swoją delikatnie
olejem kokosowym i wysypałam dno
białym makiem). Dokładnie ubić łyżką maczaną w zimnej wodzie (by nie było wolnych przestrzeni), wygładzić i odstawić pod przykryciem na ok.2h.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C (program góra-dół) ok.50-60 minut. Ja piekłam 55 minut, następnie przełączyłam na termoobieg i dopiekałam jeszcze 5 minut.Można także wyjąć
chleb z formy po 20 minutach, przełożyć na kratkę i piec dalej już bez formy ok.30-40 minut. Proponuję użyć form metalowych, z silikonowej nie chciał mi
chleb wyjść po 20 minutach, dlatego drugie podejście zrobiłam bez wyjmowania
chleba, piekłam przez 60 minut w formie.

Upieczony
chleb wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.Proponuję kroić nożem bez piłki, ja kroiłam takim do filetowania,
chleb nic się nie kruszył.





Smacznego :-)