ßßß Cookit - przepis na Zielone koktajle: ZRÓB SAM

Zielone koktajle: ZRÓB SAM

nazwa

Wykonanie

ZRÓB SAM jak samemu zrobić mleko roślinne?
"Mleko roślinne najłatwiej zrobić z orzechów i nasion.
My najczęściej moczymy je na noc, przede wszystkim dlatego, że łatwiej je później zmiksować w blenderze. Drugi powód to toksyczne enzymy, o których już nie raz czytaliśmy. Ponoć nasiona i orzechy zawierają inhibitory enzymów, które chronią je podczas wzrostu. W naturze, kiedy pada, ziarna mają zapewnioną wilgoć, wiec mogą kiełkować. Dlatego ziarna i orzechy, które nie wykiełkowały, należy namoczyć, aby uwolnić je od tych toksycznych enzymów. Z drugiej strony codziennie jemy surowe orzechy, pestki np. jako przekąskę oraz mielone siemię lniane dodane do koktajli i nie wyobrażamy sobie, żeby wcześniej je moczyć :)
Technika robienia mleka jest prawie zawsze taka sama.
Moczymy 1 szkl. orzechów, pestek, ziaren na noc,
następnie płuczemy i miksujemy w blenderze z 4 szkl. wody.
Przelewamy wszystko przez gazę do naczynia, wyciskamy i gotowe.
To, co zostało na gazie świetnie się sprawdza jako zagęstnik do zup i sosów lub dodatek do wypieków.
W przypadku orzechów posiadających skórkę tj. migdałów, można je wcześniej sparzyć gorącą wodą.
Oczywiście stosunek suchych produktów do wody może być inny, wszystko zależny od tego, jak tłuste chcecie mieć mleko.
Z podanego sposobu wychodzi ok. 800 ml mleka.
Mleko kokosowe
1 szkl. wiórek kokosowych (namocz. przez 1-2 godz.) + 4 szkl. wody. Wiórek nie trzeba płukać, można je zmiksować razem z zalaną wodą.
Mleko z orzechów nerkowca
1 szkl. nerkowców (namocz. przez min 2-3 godz.) + 4 szkl. wody
Mleko ryżowe
1 szkl. ryżu (namocz. przez ok. 3 godz.) + 4 szkl. wody
Mleko sezamowe
1 szkl. ziaren sezamu (namocz. przez min 4-6 godz.) + 4 szkl. wody
Mleko słonecznikowe
1 szkl. ziaren słonecznika (namocz. przez min 6-8 godz.) + 4 szkl. wody
Mleko owsiane
1 szkl. ziarna owsa lub płatków owsianych (namocz. przez 8 godz.) + 4 szkl. wody
Mleko migdałowe
1 szkl. migdałów bez skórki (namocz. przez 8-12 godz.) + 4 szkl. wody
Trudno powiedzieć, ile każde mleko może stać w lodówce. My staramy się je wypić tego samego dnia lub następnego, więc na pewno 2 dni postoi."
Mleko można też zrobić np. z kaszy jaglanej, lub z komosy ryżowej (quinoa) wtedy otrzymujemy odpowiednio:
Mleko jaglane
1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
Mleko quinoa
1 szkl. ugotowanej komosy ryżowej + 2 szklanki wody
Mleko amarantusowe
1 szkl. amarantusa ugotowanego + 4 szkl. wody (przyda się szczypta soli i np. ksylitolu)
super oferta na mleko roślinne TUTAJ :
ryżowo-kokosowe i ryżowo-migdałowe
zobacz też tutaj:
Jak zrobić samodzielnie w domu mleko roślinne z ziaren lub orzechów?
kliknij na zdjęcie lub tytuł
ml eko owsiane i ryżowe w świetnych cenach TUTAJ:
w ofercie cenowej super mleko migdałowe TUTAJ:
napój orkiszowy (mleko orkiszowe) w ofercie znajdziesz TUTAJ :
mleko sojowe w dobrej cenie TUTAJ :
Źródło:http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/zrob-sam.html