Wykonanie
ZRÓB SAM jak samemu zrobić
mleko roślinne?
"
Mleko roślinne najłatwiej zrobić z
orzechów i nasion.
My najczęściej moczymy je na noc, przede wszystkim dlatego, że łatwiej je później zmiksować w blenderze. Drugi powód to toksyczne enzymy, o których już nie raz czytaliśmy. Ponoć nasiona i
orzechy zawierają inhibitory enzymów, które chronią je podczas wzrostu. W naturze, kiedy pada, ziarna mają zapewnioną wilgoć, wiec mogą kiełkować. Dlatego ziarna i
orzechy, które nie wykiełkowały, należy namoczyć, aby uwolnić je od tych toksycznych enzymów. Z drugiej strony codziennie jemy surowe
orzechy, pestki np. jako przekąskę oraz mielone
siemię lniane dodane do koktajli i nie wyobrażamy sobie, żeby wcześniej je moczyć :)Technika robienia
mleka jest prawie zawsze taka sama.Moczymy 1 szkl.
orzechów, pestek, ziaren na noc,następnie płuczemy i miksujemy w blenderze z 4 szkl.
wody.Przelewamy wszystko przez gazę do naczynia, wyciskamy i gotowe.To, co zostało na gazie świetnie się sprawdza jako zagęstnik do zup i
sosów lub dodatek do wypieków.W przypadku
orzechów posiadających skórkę tj.
migdałów, można je wcześniej sparzyć gorącą
wodą.Oczywiście stosunek suchych produktów do
wody może być inny, wszystko zależny od tego, jak tłuste chcecie
mieć mleko.Z podanego sposobu wychodzi ok. 800 ml
mleka.
Mleko kokosowe1 szkl. wiórek
kokosowych (namocz. przez 1-2 godz.) + 4 szkl.
wody. Wiórek nie trzeba płukać, można je zmiksować razem z zalaną
wodą.
Mleko z
orzechów nerkowca1 szkl.
nerkowców (namocz. przez min 2-3 godz.) + 4 szkl.
wodyMleko ryżowe1 szkl.
ryżu (namocz. przez ok. 3 godz.) + 4 szkl.
wodyMleko sezamowe1 szkl. ziaren
sezamu (namocz. przez min 4-6 godz.) + 4 szkl.
wodyMleko słonecznikowe1 szkl.
ziaren słonecznika (namocz. przez min 6-8 godz.) + 4 szkl.
wodyMleko owsiane1 szkl. ziarna owsa lub
płatków owsianych (namocz. przez 8 godz.) + 4 szkl.
wodyMleko migdałowe1 szkl.
migdałów bez skórki (namocz. przez 8-12 godz.) + 4 szkl.
wodyTrudno powiedzieć, ile każde
mleko może stać w lodówce. My staramy się je wypić tego samego dnia lub następnego, więc na pewno 2 dni postoi."
Mleko można też zrobić np. z
kaszy jaglanej, lub z komosy ryżowej (quinoa) wtedy otrzymujemy odpowiednio:
Mleko jaglane1 szkl. ugotowanej
kaszy jaglanej + 2 szklanki
wodyMleko quinoa1 szkl. ugotowanej komosy ryżowej + 2 szklanki
wodyMleko amarantusowe1 szkl.
amarantusa ugotowanego + 4 szkl.
wody (przyda się szczypta
soli i np.
ksylitolu)super oferta na
mleko roślinne TUTAJ :
ryżowo-
kokosowe i
ryżowo-
migdałowezobacz też tutaj:Jak zrobić samodzielnie w domu
mleko roślinne z ziaren lub orzechów?kliknij na zdjęcie lub tytuł
ml eko owsiane i
ryżowe w świetnych cenach TUTAJ:
w ofercie cenowej super
mleko migdałowe TUTAJ:
napój orkiszowy (
mleko orkiszowe) w ofercie znajdziesz TUTAJ :
mleko sojowe w dobrej cenie TUTAJ :