Wykonanie
Choć domownicy, uznali, że smakuje bardziej jak "
sezamki", ale i tak jest pyszna :-) i zdrowa!
Składniki:500 g
sezamu1/2 szklanki
ksylitolu + 1/4 szklanki
wody1 szklanka
orzechów (u mnie
migdały, laskowe i włoskie)1 szklanka rodzynnekopcjonalnie 10-15 kropli stewi waniliowej*Wykonanie:
Sezam prażymy na wolnym ogniu do momentu, aż się lekko przyrumieni (często mieszamy, żeby się nie przypalił). Studzimy, a następnie miksujemy do uzyskania pasty.
Ksylitol wsypujemy do małego garnka, zalewamy
wodą i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści.
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki (pastę
sezamową, rozpuszczony
ksylitol oraz
bakalie) umieszczamy w większym naczyniu i dokładnie mieszamy. Następnie gotową masę przekładamy do formy, dobrze dociskamy od góry żeby masa była równa i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
*(generalnie nie jestem fanką słodzików, bo nienawidzę tego gorzkiego posmaku i nienaturalnej
słodyczy, ale ta
stewia daje radę! Od czasu do czasu w koktajlu czy deserze może być:) )Smacznego!