Wykonanie
Kasza quinoa, komosa ryżowa, warto się nią zainteresować, bo jej niezwykłe właściwości sprawiają, że jest doskanałym produktem prozdrowotnym. Może być znakomitym elemetem zdrowej diety. Komosa z powodzeniem zastąpi
ryż czy
ziemniaki. Idealna do dań na słodko jak i do wytrawnych. Zapraszam na pyszny obiad z komosą w roli głównej. Już sama quinoa jest wyjątkowo smaczna, a w towarzystwie delikatnych
zielonych szaparagów i z chrupiącymi ziarenkami
czerwonego pieprzu to super propozycja na majowy lekki, zdrowy posiłek.

Składniki na 2 porcje:125 g quinoa275 ml
bulionu warzywnego500 g
zielonych szparagów1 łyżeczka
czerwonego pieprzu1 łyżka
olejuszczypta
brązowego cukrupłatki chilli,
sok z limonkiszczypiorek40 g
sera fetasólWykonanie:quinoa przelać na sitku gorącą
wodą, następnie przepłukać pod bieżącą
wodą. Zalać gorącym
bulionem, dodać
płatki chilli i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Ugotowaną doprawić do smaku
sokiem z limonkizielone szparagi umyć i odłamać dolne zdrewniałe końce. Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzać
olej, obsmażyć
szparagi. Oprószyć
cukrem, posolić, przykryć i dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać ugotowaną
kaszę quinoa i przesmażyć razem kilka minutpodawać z roztartym w moździerzu
czerwonym pieprzem i pokruszonym
serem feta. Posypać
szczypiorkiemSMACZNEGO !