Wykonanie
Dzisiaj grillowaliśmy na obiad . Przygotowałam pyszne dodatki do grilla, a jednym z nich była
sałatka meksykańska z
kukurydzy. Jest to bardzo prosta
sałatka w przyrządzeniu. Można ją zrobić z
kukurydzy z puszki lub grillowanej
kukurydzy. Obok
kukurydzy znajdziecie w niej
kolendrę,
chili,
dymkę i kozią
feta. Prawda, że brzmi zachęcająco?Wystarczy jedynie pokroić
chili,
kolendrę i
dymkę,
ser pokruszyć i wszystko wymieszać z
kukurydzą. Ale to jeszcze nie wszystko. Potrzebny jest dressing. Zrobiłam smaczny dressing z
majonezu i kwaśnej
śmietany, który doprawiłam
sokiem z limonki i
chili w proszku… Tak jeszcze więcej
chili, przecież to jest
sałatka meksykańska, więc musi być na ostro!

Uwielbiam przyrządzać dodatki do grilla, zwłaszcza takie, które można przyrządzić wcześniej jak
sałatkę meksykańską. Lekkie sałatki to moja specjalność i chociaż jest w niej
majonez to i tak jest smaczna, świeża i aromatyczna. Dodatkowym plusem jest fakt, że
majonez jest domowej roboty. Nie pamiętam kiedy używałam ostatnio kupnego
majonezu… Mój jest naprawdę pyszny, naturalny i bez konserwantów. Miksuję go z dodatkiem
rzepakowego oleju tłoczonego na zimno… coś wspaniałego! Zawsze lubiłam
majonez, a teraz kiedy jestem na diecie niskowęglowodanowej
mogę go jeść ile chcę!

6 porcjiSkładniki:2 duże puszki
kukurydzypęczek świeżej
kolendry3
dymki ze
szczypiorkiem1 zielone
chili1 czerwone
chili100 g
sera feta koziegoDressing50 g
majonezu, tutaj przepis50 ml kwaśnej
śmietany1 łyżka
soku z limonki1 łyżeczka
chili w proszku
sól do smaku
Chili oczyść z gniazdek i usuń pestki. Pokrój w kostkę. Jeśli uważasz, że 2
chili to za dużo, użyj wedle smaku.
Dymkę ze
szczypiorkiem pokrój w kostkę. Posiekaj
kolendrę. Odcedź
kukurydzę z puszki i dodaj do warzyw. W oddzielnej miseczce wymieszaj składniki na dressing, dopraw
solą i
chili w proszku. Wlej dressing do sałatki i wszystko wymieszaj.
Sałatkę można przygotować wcześniej ale wymieszać z dressingiem dopiero w dniu podania.