ßßß
składniki na 3 osoby :6 małych filetów z tilapii ( użyłam mrożonych , każdy wielkości środka dłoni )2 łyżeczki soku z limonki1/2 łyżeczki suszonego chilli , płatki1/2 płaskiej łyżeczki mielonych ziaren kolendry1 łyżeczka , płaskie brązowego cukru3 łyżeczki słodkiego sosu chillisól do smaku2 łyżki klarowanego masła do smażenia
Filety rozmrażamy , płuczemy pod bieżącą zimną wodą , osuszamy papierowym ręcznikiem . Solimy do smaku . W małej miseczce łączymy ze sobą słodki sos chilli , sok z limonki , cukier , chilli ,kolendrę , mieszamy aż powstanie gładka marynata . Nacieramy każdy filet z obu stron i odstawiamy na około 20 – 30 minut do lodówki . Po tym czasie wyjmujemy i smażymy na maśle z obu stron na lekko złoty kolor . Masło dodaje specyficznego , delikatnego smaku filetom . Zazwyczaj wystarcza po 3-4 minuty z każdej strony . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , świetnie smakuje w towarzystwie z surówki z młodej kapusty . Smacznego !