Wykonanie
5 (100%) 8 vote[s]Tilapia z patelni , jest bardzo szybkim rozwiązaniem obiadowym 😉 Smaczna
ryba , dość chuda , cudownie podkreślona słodkawym
chili i lekko kwaśną
limonką . Takie proste przepisy są zazwyczaj najlepsze .
Rybka , obojętnie jaka powinna gościć w naszych jadłospisach chociaż raz w tygodniu . Serwowana z surówką z
młodej kapusty i młodymi
ziemniakami lub frytkami . Moja rodzinka w większości uwielbia
ryby , a w mniejszości cóż z większym lub mniejszym marudzeniem , też w końcu zjadają 😉 Polecam , przepis prosty i niezawodny , a naprawdę smak jest zaskakujący i lekki .
składniki na 3 osoby :6 małych filetów z tilapii ( użyłam mrożonych , każdy wielkości środka dłoni )2 łyżeczki
soku z limonki1/2 łyżeczki suszonego
chilli ,
płatki1/2 płaskiej łyżeczki mielonych ziaren
kolendry1 łyżeczka , płaskie
brązowego cukru3 łyżeczki słodkiego sosu
chillisól do smaku2 łyżki klarowanego
masła do smażenia
Filety rozmrażamy , płuczemy pod bieżącą zimną
wodą , osuszamy papierowym ręcznikiem . Solimy do smaku . W małej miseczce łączymy ze sobą słodki sos
chilli ,
sok z limonki ,
cukier ,
chilli ,
kolendrę , mieszamy aż powstanie gładka marynata . Nacieramy każdy filet z obu stron i odstawiamy na około 20 – 30 minut do lodówki . Po tym czasie wyjmujemy i smażymy na
maśle z obu stron na lekko złoty kolor .
Masło dodaje specyficznego , delikatnego smaku filetom . Zazwyczaj wystarcza po 3-4 minuty z każdej strony . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , świetnie smakuje w towarzystwie z surówki z
młodej kapusty . Smacznego !