Wykonanie
Ostatnio, z braku czasu, królują na moim
stole dania łatwe i dość szybkie do przygotowania. Przepis Pascala, po który sięgnęłam, idealnie wpisuje się w ten schemat.
Mięso, dzięki marynacie z dodatkiem pasty imbirowej oraz czosnkowej, zyskuje niepowtarzalny aromat i smak.
Składniki :Łyżeczka
płatków chilli2
piersi z kurczakaŁyżka
soku z limonkiOdrobina
soliMarynata :Mały kubek
jogurtu naturalnego2 łyżki
oliwy2 łyżki pasty czosnkowej (świeży czosnek/imbir miksujemy z odrobiną
oliwy)2 łyżki pasty imbirowej
Przyprawy (
chilli,
pieprz,
kurkuma)2 łyżki
soku z limonkiPiersi kroimy.Mieszamy
płatki chilli,
sól i
sok z limonki. Zalewamy
kurczaka, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 45 minut.Łączymy ze sobą składniki marynaty, polewamy
kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki.Wstawiamy
kurczaka w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i zapiekamy 15-20 minut w 200 st.C.Smacznego!