ßßß Cookit - przepis na Ekspresowy kurczak tandoori

Ekspresowy kurczak tandoori

nazwa

Wykonanie

Ostatnio, z braku czasu, królują na moim stole dania łatwe i dość szybkie do przygotowania. Przepis Pascala, po który sięgnęłam, idealnie wpisuje się w ten schemat. Mięso, dzięki marynacie z dodatkiem pasty imbirowej oraz czosnkowej, zyskuje niepowtarzalny aromat i smak.
Składniki :
Łyżeczka płatków chilli
2 piersi z kurczaka
Łyżka soku z limonki
Odrobina soli
Marynata :
Mały kubek jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
2 łyżki pasty czosnkowej (świeży czosnek/imbir miksujemy z odrobiną oliwy)
2 łyżki pasty imbirowej
Przyprawy (chilli, pieprz, kurkuma)
2 łyżki soku z limonki
Piersi kroimy.
Mieszamy płatki chilli, sól i sok z limonki. Zalewamy kurczaka, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 45 minut.
Łączymy ze sobą składniki marynaty, polewamy kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Wstawiamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i zapiekamy 15-20 minut w 200 st.C.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2012/01/ekspresowy-kurczak-tandoori.html