Wykonanie
Czosnek niedźwiedzi nie tylko zabarwi spätzle na cudy wiosenny, zielony kolor,
doda też delikatnego pikantnego posmaku. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do
mięsnych dań z sosami, ale
solo z przysmażoną
cebulką z patelni i
serem zadowoli podniebienie nie jednego smakosza. Możesz je zrobić w całości z
mąki, bez dodatku grysiku. Każda okazja jest dobra, by ten "cud natury" jakim jest
czosnek niedźwiedzi przemycić do menu. Czy wiesz, że to najbogatsza w siarkę roślina w Europie? Siarka z kolei aktywuje całą gamę enzymów odpowiedzialnych za odtruwanie organizmu z metali ciężkich, pestycydów i innych chemicznych substancji. Naprawdę warto zapolować na
czosnek niedźwiedzi. Jak na "cud natury" przystało zalet ma dużo więcej, a wiecej informacji o
czosnku niedźwiedzim zebrałam tutaj .
Składniki:125 g
mąki orkiszowej jasnej125 g grysiku orkiszowego2
jajka L120 ml gazowanej
wody mineralnej10-12 listków
czosnku niedźwiedziego1/2 łyżeczki
soligałka muszkatałowa1 łyżka
olejuWykonanie:listki
czosnku niedźwiedziego umyć i osuszyć. Pokroić, dodać łyżkę
oliwy lub
oleju i zblendować na puree
mąkę, grysik,
jajka,
przyprawy i
wodę mineralną zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodać zielone puree z
czosnku niedźwiedziego i wymieszać w dużym garnku zagotować osoloną
wodę. Przez sitko do spätzli przecierać ciasto na osolony wrzątek. Gdy kluseczki wypłyną, odczekać moment, aż wyraźnie zwiększą objętość i wyławiać łyżką cedzakowąklasycznie podane spätzle należy po wyłowieniu wymieszać na patelni z podsmażona
cebulką, następnie posypać startym
twardym serem górskim. Wymieszać i podawać natychmiast. Moje kluseczki podałam z klopsikami w sosie
pomidorymSMACZNEGO !