Wykonanie

Śniadanie z
kaszą quinoa to solidna porcja energii na cały dzień. Quinoa to mnóstwo mikroelementów i witamin plus ulubione sezonowe
owoce, które zwielokrotnią zawartość zdrowych składników. Świetna
śnadaniowa alternatywa dla
kaszy jaglanej i
płatków owsianych.Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa lub
ryż peruwiański nie jest typem zboża, należy do tej samej rodziny roślin co
buraki i
szpinak.Quinoa zawiera komplet aminokwasów egzogennych, jest więc idealnym pokarmem dla wegeterian, wegan i małych dzieci. Nie zawiera glutenu i ma bardzo niski indeks glikemiczny. Jest bardzo bogatym źródłem magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i wapnia. Zawiera sporo witamin z grupy B, witaminę E, zdrowe kwasy omega 3 i błonnik, który oczyszcza organizm z toksyn.Quinoa zawiera więcej wapnia niż
mleko, co ważniejsze wapń z komosy ryżowej jest łatwiej przyswajalny niż wapń z
mleka. Idealna zatem dla osób z nietoleracją laktozy. Jest zasadotwórcza i to dodatkowo podkreśla jej walory zdrowotne.Nasiona quinoa zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (dominuje kwercetyna i kampferol) o działaniu antyoksydacyjnym. Tradycyjne zboża nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę wyjatkową. Więcej o zaletach komosy przecztaj np.: tutaj .Oprócz wszystkich posiadanych zalet jest wyjątkowo smaczna i delikatna, także bez trudu włączysz ją do diety.GOTOWANIE
KASZY QUINOA :Przed gotowaniem należy
kaszę dokładnie wypłukać, a jeszcze lepiej przelać wrzątkiem na sitku, by pozbawić ją goryczki.1 szklankę quinoa zalać 2,5 szklanki wrzącej
wody i gotować pod przykryciem, na małym ogniu 15 minut. W czasie gotowanie nie mieszać.
Kasza podczas gotowania wytworzy podobne "kominy" jak
kasza jaglana. Po zdjęciu z ognia pozostawić jeszcze na 5 minut, by doszła.

Składniki na
śniadaniową porcję:porcja ugotowanej
kaszy quinoadowolna ilość ulubionych
bakalii,
orzechówdowolna ilość sezonowych
owoców1 łyżka
syropu z agawy1/4 łyżeczki
cynamonuszczypta
kurkumy1/2
bananaKaszę nałożyć do miseczek. Dodać
syrop z agawy plus
cynamon i
kardamon. Posiekać ulubione
bakalie i
orzechy. Dodać sezonowe
owoce i
banana pokrojonego w plasterki. Smacznego!